Cayma Süresi İçerisinde Kullanılan Cep Telefonlarına İlişkin Yargtıay’dan Emsal Karar

12.01.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 2022/6784 Esas ve 2022/8533 Karar sayılı cep telefonu iadelerine ilişkin emsal niteliğinde kararı yayınlandı.

Yargıtay’ın 07.11.2022 tarihli kararında; aldığı cep telefonunu 6 gün kullanan tüketici, cayma hakkını kullanarak telefonu iade etmek istemesi üzerine açılan davada, 6 günlük kullanımın mutat kullanım olup olmadığına ilişkin rapor alınması gerektiği, mutat kullanımı aşan bir kullanımdan tüketicinin sorumlu olduğu belirtilmiştir.

Tüketici, internet sitesi üzerinden satın aldığı akıllı telefon, eline ulaşmasından sonra memnun kalmadığı gerekçesiyle cayma hakkını kullanarak iade etmek istemiş ancak tüketicinin bu talebi satıcı firma tarafından reddedilmiştir.

Tüketici, satıcı fitmanın talebini reddetmesi üzerine, hukuki yollara başvurmuş. Satıcı firma telefon paketinin açıldığı, telefonda kurulum yapıldığı ve 6 gün boyunca kullanıldığını belirterek cayma hakkının kullanılmasını, dürüstlük kurallarına aykırı olduğu, kullanım nedeniyle ürünün sıfır özelliğini yitirdiği ve tekrardan satılabilirlik niteliğini kaybettiğini belirterek hakem heyetine yapılan başvurunun reddedilmesi gerektiğini savunmuştur.

Tüketici teknik arıza nedeniyle ürünü iade etmek istediğini, cayma hakkının kullanımı için kanunda herhangi bir şart aranmadığı ve 6 günlük kullanımın olağan gözden geçirme mahiyetinde olduğunu savunmuştur.

Mahkeme tarafından tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayma hakkını kullanarak ürünü iade etmesini ve ödediği ücretin de iade alması yönünde karar vermiştir.

Satıcı firma, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 48. maddesi gereği; iadesi istenen ürünün mutat kullanımı dışında yıpranma olup olmadığı konusunda uzman kişilerden rapor alınması gerektiği, mutat kullanım dışında kalan bir kullanım olması halinde bunun tüketicinin sorumluluğunda olduğu ancak mahkemece eksik inceleme yapıldığı sebebiyle bozulması talebiyle üst mahkemeye başvurmuştur.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, cayma hakkı süresi içerisinde cep telefonunun tüketici tarafından 6 gün boyunca kullanılması, mutat kullanımı aşıp aşmadığı, mutat kullanımı aşan bir kullanım söz konusu ise alanında uzman bilirkişiden rapor alınması gerektiği ve alınacak rapora göre karar verilmesi gerektiği sebepleri ile ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararı bozmuştur.

Av. Arb. Özge Engüzel

 

Web sitemizdeki makale ve içeriklerin tüm hakları Av. Arb. Özge Engüzel’ e aittir. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. İçeriklerde yer alan her türlü bilgi, sadece bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup hiçbir şekilde hukuki tavsiye niteliğinde değildir ve bu şekilde yorumlanamaz. İçeriklerin tamamı sadece kişisel ve gayri ticari amaçlarla yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir