EYT Düzenlemesi Yürürlüğe Girdi

EYT düzenlenmesi 03.03.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe girdi.  EYT kapsamındaki düzenlemeden kimlerin nasıl yararlanabileceği, başvurunun şartları ve işveren prim destek indiriminin kapsamı gibi pek çok konu Kanun ile netlik kazandı.

Yürürlük tarihi itibari ile kanunda belirtilen yaş dışındaki şartları taşıyanlar yaşlılık ve emeklilik aylığından yararlanacaktır. Kanundaki düzenleme nedeniyle geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz, geriye yönelik hak talep edilemez.

EYT’den Kimler Yararlanabilir?

Bu kanun ile 08.09.1999 tarihli düzenleme ile getirilen değişikliklerden önceki şartlar yaş koşuluna bakılmaksızın emeklilik için uygulanacaktır. EYT’den yararlanabileceklerin 08.09.1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılmış olmalıdır.

4a kapsamında emekli olabilmek için(SSK) :

  •  İşe başlama tarihine göre 5000 – 5975 prim günü
  • Kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresinin tamamlanması gerekir.

4b kapsamında emekli olabilmek için(BAĞ-KUR) :

  • Kadınlarda 7200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi,
  • Erkeklerde 9000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi tamamlanması gerekir.

EYT koşullarını taşıyıp 4a statüsünde (SSK’lı olarak) çalışmaya devam edenler, işyerlerinden ayrıldıktan sonra emeklilik başvurusunda bulunabilirler. 4c statüsünde (Emekli Sandığı) çalışması devam edenler, çalıştıkları kurumdan emekliye sevk onayı verildikten sonra başvuru yapabilirler.

Prim günü ve sigortalılık süresi koşullarını henüz tamamlamamış ancak EYT kapsamında emekli olabilecekler, eksik koşulları tamamladıktan sonra emeklilik için dilekçe verebilirler.

Aylık ödemeleri Mart ayında başvuranlar için 1 Nisan itibari ile tahakkuk edecektir. Ancak Kurumun başvuruları inceleyip onaylaması zaman alabileceğinden ödeme hemen yapılmayabilir.

EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvurular E-Devlet üzerinden “gelir, aylık ödenek talep belgesi” kısmından yeni başvuru olarak yapılabilecek.  Yeni başvuru kısmına tahsis talep türü olarak yaşlılık aylığının seçilmesi gerekmektedir.

SSK kapsamında çalışması bulunanlar “4a” BAĞ-KUR kapsamında çalışması bulunanlar “4b” seçeneğini işaretleyerek başvuru yapması gerekir.

İşverene Prim İndirimi Şartları Nelerdir?

Bu kanun kapsamında başvuru ile ilk defa yaşlılık ve emekli aylığı bağlananlar, emeklilik nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verenler tekrardan aynı işyerinde çalışmaya başlarlarsa işverene prim indirimi yapılacaktır.

İşverenin, sosyal güvenlik destek prim indiriminden yararlanabilmesi için EYT’linin işten ayrıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde tekrardan aynı işyerinde çalışmaya başlaması gerekir. Kanundaki şartların sağlanması halinde tekrardan çalışmaya başlayan EYT’li için işverenin ödemesi gereken sosyal güvenlik destek priminin 5 puanlık kısmına isabet eden miktar Hazine tarafından karşılanır.

Destek prim indiriminden bir defaya mahsus yararlanılabilir. Prim indirimi alınan sigortalı işten ayrıldığı takdirde prim indiriminden tekrardan yararlanılamaz.

Av. Arb. Özge Engüzel

 

Web sitemizdeki makale ve içeriklerin tüm hakları Av. Arb. Özge Engüzel’ e aittir. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. İçeriklerde yer alan her türlü bilgi, sadece bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup hiçbir şekilde hukuki tavsiye niteliğinde değildir ve bu şekilde yorumlanamaz. İçeriklerin tamamı sadece kişisel ve gayri ticari amaçlarla yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir